Jdi na obsah Jdi na menu
 


OTEC 7.6.2019

Asi poprvé jsem šla na drama. Snad z leknutí, nebo prostě omylem jsem se dostala do divadla Rokoko na dramatizaci OTEC.

 

Trochu jsem se bála, ale odcházela jsem v slzách a nadšení.

 

Poprvé jsem byla v divadle Rokoko. Naprosto mě okouzlilo. Zpočátku temné, ale kupodivu prostor ve mě pak vyvolával takovou pokojnou intimní atmosféru. Pohodlné, pohodlné sedačky a dostatek místa... opravdu krásný sál.

 

Nyní ke hře: "...TRAGIKOMEDIE O JEDNOM SMUTNÉM FENOMÉNU NAŠÍ DOBY ‒ ALZHEIMEROVĚ CHOROBĚ. 

Hra je psaná z pohledu muže, jenž je tímto neduhem postižen. Jednotlivé scény se vzájemně popírají, postavy mají více podob a příběh se skládá nepřímo, skoro až detektivně."

Tak zní oficielní popis hry. Ani zdaleka nevystihuje co vás v necelých dvou hodinách děje čeká. Herci MASH by nazvali takovou hru "dramédií". Humorné momenty vystřídá sklíčenost a proniká do vás frustrace Anne – dcery postiženého Andrého a její boj s bezmocí. Sami luštíte co je realita a co ne a tak Vás André vtáhne do svého světa podobnému bludišti. Chvíle humoru vystřídá smutek a zoufalství. Bytostně si uvědomujete jak vzácné jsou světlé okamžiky, kdy se André vrací do reality, ta ale netrvá nikdy dostatečně dlouho. Najednou chápete Anne, že sen o tom, že otce zbavuje utrpení by měl místo i ve vaší mysli. Je to silný zážitek za který nemalou měrou může naprosto excelentní výkon Jana Vlasáka a Veroniky Gajerové. Výkon Jana Vlasáka v roli Andrého je tak obdivuhodný a opravdový! Postava Andrého je v jeho podání pojata naprosto reálně a přitom s úctou k lidem takto postiženým. Soucítíte s ním - nikoliv nějakým sentimentem, ale skutečným lidstvím.

Přiznám se, že jsem odcházela s mokrým kapesníkem a hodně dlouho jsem pláč nemohla zastavit. Ty oči, odpovědi ošetřovatelce, vztek, poddajnost téměř dětskou... viděla jsem svou babičku a jako by na sebe vzala podobu Jana Vlasáka.

Hádám, že by měli všichni ošetřovatele z oddělení LDN a psychiatrie povinně toto představení navštívit, aby nikdy nezapomněli, že jednají s lidmi a že i když jejich svěřenci nemají paměť a v hlavě je zmatené bludiště, stále jsou to lidské bytosti s city. A hlavně: jednou mohou být na jejich místech.

Hluboce před panem Vlasákem smekám, protože hodně dlouho mě herecký výkon takhle nedostal.

Rozhodně doporučuji.

 


ANDRÉ, OSMDESÁTNÍK

JAN VLASÁK

ANNE, JEHO DCERA 

VERONIKA GAJEROVÁ

PIERRE

ALEŠ PROCHÁZKA

LAURA

TEREZA VÍTŮ

MUŽ

ZDENĚK VENCL

ŽENA

LENKA ZBRANKOVÁ

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 105826
Měsíc: 3007
Den: 119